SHout






Ahad, 9 Jun 2013

Cara membuat SEO pada blog

♥๑۩۩๑▬● ••••Assalamu'alaikum •••• ●▬๑۩۩๑ ♥

Hari ini Qaseh nak cerita pasal cara membuat SEO pada blog.
Bangun pagi berkobar-kobar nak cuba tengok SEO pada blog yang Qaseh try buat pada blog Qaseh.
Alhamdulillah!!! Nampaknya menjadi ..
Tengok ..


SEO pada blog Qaseh iaitu 'bedung bayi' naik ke ranking kedua apabila search.

Mesti kawan2 semua nak tahu bagaimana rahsianya kan?

Ok, sebenarnya penting bila kita menulis SEO pada blog menggunakan keyword yang betul.
Ia bermula dengan menulis tajuk, dan kemudia diikuti dengan ayat barisan pertama di perenggan pertama.
Dan kemudiannya ayat pada perenggan2 berikutnya.

Contohnya:

Tajuk : Perlu ke bedung bayi

Baris Perenggan pertama : Pernahkah kita terfikir, perlu ke bedung bayi?
Nampak tak apa yg Qaseh buat kat situ?
Apa yang Qaseh taip pada baris pertama di perenggan pertama ialah ulang balik tajuk entri tersebut dan "Bold" kan dia .. agar ia menjadi SEO pada blog kita ..

Kalau boleh ulang ayat yang sama di setiap perenggan (jika entri korang semua panjang)

So .. dah faham yerk .. sorry tutorial yang ringkas je ..
Mungkin boleh membantu sedikit ranking korang bila ada orang cari tajuk yang sesuai ngan blog korang.
INGAT!!! jangan putus asa sesekali pown ok! 
Usaha tangga Kejayaan





13 ulasan:

||aLeaSaRa|| berkata...

bagus tips ni qaseh.kak lea ni masih hentam keromo je tapi dah banyak kali entri kak lea no pertama di atas he3..

alif ismail berkata...

Salam ziarah...

anda telah ditagged disini

http://bloggeralif.blogspot.com/2013/07/selamat-menyambut-ramadhan-1434h.html

Tetamu Istimewa berkata...

Assalamualaikum, singgah kali pertama dan follow #443. Sudilah ke blog saya dan follow. Terima kasih.

Saya tak tahu pun SEO tu apa, huhuhu, memang ketinggalanlah.

Ms Qiya Saad berkata...

Tq Qaseh, walaupun tuto ringkas tapi padat n berbaloi bila baca..bravo!!

Linda berkata...

Thanks Qaseh, tips yg sgt berguna ;)

Redzna Hijab berkata...

Salam..

Tips yg bagus..:)

Utk dapatkan set bersalin Shaklee boleh lawati blog www.mommyceria.mommybizz.com

herm..diri ini yg lemah berkata...

salam Qaseh.. saya dah cuba buat toturial ni, tapi tak dapat pun?? saya dikehendaki membuat blog pakcik saya..
boleh singgah : http://ddoamajuhomestay.blogspot.com/

Qaseh reply komen saya ni di : alang_firah90@yahoo.com

Noor Hayati berkata...

oh begitu rupanya SEO.. hihi..nice sharing :)

nor azerin berkata...

ringkas tp bermakna

blog baru saya : http://mummydaddynsi.blogspot.com/

Tengku Sofia berkata...

Terima kasih kerana share tip ini.

Satu soalan saya nak tanya. Perlu buat cara begini untuk setiap entri blog ke?

Saya nak cuba di blog saya http://itsallaboutthevits.blogspot.com pula

Dhuha Ikhwan berkata...

Salam Qaseh... Thank you pasal info SEO ni.. dulu aktif blog tapi kosong je.. tak pernah tahu pasal apa semua ni.. mudah nak faham.
jom la jenguk2 saya
http://sinarsikecil.blogspot.com/

Fieda Rahim berkata...

Tq sangat bermakna..newbies lagi ni :)

Fieda Rahim berkata...

Tq sangat bermakna..newbies lagi ni :)

 

Template blog dihasilkan oleh alif ismail