SHout






Ahad, 30 September 2012

Tak habis lagi pasal Bajet 2013 ke?

♥๑۩۩๑▬● ••••Assalamu'alaikum •••• ●▬๑۩۩๑ ♥

Syukur Alhamdulillah,
Diberi Bonus 1 bulan setengah gaji...
Setengah bulan dah dapat...
Yang lebihnya bulan Disember 2012 dan Januari 2013 nanti..
Terkurang juga beban untuk masukkan anak ke sekolah
Dan bersalin bulan Februari nnti..

Bagi yang swasta,
Qaseh hanya boleh simpati...
Maksud simpati disini sebab tak dapat bonus yang kerajaan bagi.
Pening tgk macam2 komen pasal kakitangan kerajaan dapat gaji ni..
Dulu tak tau, *walaupun topik ni jgk yg hot sbb mak ayah kakitangan kerajaan jgk*
Sekarang baru tau..

Bukan sekarang je jadi hot topik...
Dari 20 tahun lepas pun setiap kali bajet inilah topik hot..
Kalau boleh LIKE agaknya dah berbilion LIKE sejak 20 - 30 tahun dulu..

Pendapat masing2 kan...
Ada yang kata orang kerajaan untung...
Itu bila kerajaan bagi bonus...

Bila yang swasta dapat bonus..
sampai 3 -4 bulan gaji...
Orang kerajaan tak kata apa pun...
Mungkin sbb tak di war-war kan macam dalam bajet tu...

Jabatan kerajaan lain Qaseh tak tau...
Tapi ini cerita Qaseh di jabatan Qaseh..
Kami yang kerja di sini tiada Elaun Lebih Masa..
Hanya Penguatkuasa dan Pemandu je layak dapat...
Kami di bahagian pentadbiran leh ngaga mulut jer...
Dok kira dan key in OT depa setiap awal bulan...

Kami yang kerja OT untuk buat bayaran OT depa,
Tak dapat apa pun..
Itu pun masih tak bersyukur...
OT baru masuk dah tanya pasal TnT pula...

Pendek kata,
Manusia tak pernah puas hati dalam segi apa sekalipun..
Nasihat Qaseh...
Belajarlah bersyukur...
Walau dimana kita berada, apajua kerja kita lakukan,
Tak kira kerja kerajaan @ swasta...
BERSYUKURLAH!!

Syukur itu tanda kita beriman kepada Allah...
Yang rama ikomen pun orang Melayu kan...dah tentu2 Islam kan...
Jadi, muhasabahkan diri...
Tanya apa yg kita dapat kadang2 orang lain tak dapat...
Dan apa yang orang lain tak dapat...yang selalunya kita dapat...

Rasanya Allah lagi baik hati dari kerjaan kita...
Sebab bagi kita semua percuma...
Duduk kat bumi percuma,
Udara dan oksigen percuma...
Hujan percuma...

Kalau tak der semua tu boleh hidup ker?
Renung2kan dan selamat beramal...hehehe...
Peace...

1 ulasan:

Iffah Afeefah berkata...

erm so bersyukur kan qaseh

jgn nk banding2 rezeki msing2

 

Template blog dihasilkan oleh alif ismail