SHout






Jumaat, 14 Oktober 2011

Good Night VS Selamat Malam


heartAssalamualaikumheart

Selamat malam semua....erk! tak boleh lagi ucap selamat malam...

Kenapa?? Sebab mak Qaseh pernah cakap...kalau kita baru bangun dari tidur tak kira pukul berapa kita kena ucap 'GOOD MORNING' dan bila kita nak masuk tidur baru kita ucap 'GOOD NIGHT'... blur kejap!!!

Hahahah....korang pun blur jugak??? Yelah kan...itulah jadinya kalau bahasa inggeris ditukar ke bahasa Melayu... good morning jadi selamat pagi ... dan good night jadi selamat malam...

So, bila kita pk secara logik...bila pagi jer boleh ucap good morning...dan bila malam mestilah ucap good night kan...

Hah!! Cer korang pk sendiri..logik tak??

Sebenarnya di negara barat sana...good morning membawa maksud selamat bangun bagi orang yag baru bangun tidur...dan good night bagi mengucapkan selamat bagi org yg dah nak tidur....

So, kalau korg berada di negara barat sana...plz...jangan cakap good night kalau korg bertemu kawan korg di waktu malam...nanti diorg pk korang nak TIDOR dah...heheh

Kalau good morning tu, diterimalah lagi...sebab korang akan ucap waktu pagi jer kan...takkan korg nak ucap good morning waktu petang plak...

Logik kan...Pikir2kan...

1 ulasan:

Fay berkata...

gud nite! hehe =D

 

Template blog dihasilkan oleh alif ismail